Aus migratòries és la nova creació de Teatro de lo inestable, una peça de Rafa Palomares codirigida per l’autor i Maribel Bayona, i podrà veure's del 12 al 15 de enero a Espai Inestable.

L'obra permetrà al públic fer un viatge, el d'una emigrant, amb moments de riure i de dolor, d'amor i de por. Les espectadores i espectadors assistiran a un exercici de memòria personal de valor universal, el d'una persona que ha d'abandonar el seu lloc d'origen per necessitat, per a tirar avant amb el seu treball i el seu esforç.

Però este viatge només és l'anècdota, el punt de partida d’una reflexió crítica sobre el poder dels diners i la cobdícia dels qui l'atresoren i només desitgen continuar amuntegant-ho, tot presentat en una posada en escena de factura nítida, rica, dinàmica, potent visualment i musicalment.
El procés de creació d’Aus migratòries es va iniciar a partir de la idea de l'autor de recuperar la història de la seua mare, una dona nascuda en 1946 que des de ben joveneta va haver de vindre a València a servir i amb setze anys va marxar a Suïssa i després a França. Un exemple de treball, esforç i respecte per les persones sense importar d'on venen ni què tenen. Un relat que podria valer com a paradigma d'un temps i d'unes circumstàncies, les quals sempre es repeteixen en el moment que una persona es veu obligada a emigrar: condicions inhumanes de treball, d'alimentació, sense expectatives de futur.

En paral·lel a aquesta trama, l’obra reflecteix altra realitat; altres persones que se'n van fora de l’estat espanyol per qüestions relacionades amb grans quantitats de diners: personatges com Messi, Juan Carlos I o El Rubius, i el contrast entre les raons d'eixir del país entre els pobres i els rics. Per tant, Aus migratòries és una peça creada des d’un procés de documentació, mitjançant entrevistes amb la mare de l’autor i lectures i visionats de documents que ajuden a entendre la realitat històrica de l'Espanya dels anys seixanta, i des d’una mirada crítica a la realitat que ens mostren els mitjans de comunicació.

Els diferents personatges que recorren l’obra són interpretats per Maribel Bayona, Arantxa Pastor, Alejandra Mandli i Juan Andrés González. A l’equip tècnic i artístic es sumen: Vickyleaks en la música; Aurora Diago en audiovisuals; l’espai escènic en mans de Los Reyes del Mambo; Mireia Parreño en el disseny d'il·luminació; Kika Garcelán firma el vestuari i Rosa Busó en l’assessorament lingüístic.