La Fira Valenciana de la Música Trovam ha participat aquest dijous 19 de gener en dues de les cites més importants del calendari professional de la música i el turisme. D’una banda, ha format part de les activitats de l’Eurosonic Noordeslag (ESNS), a Groningen (els Països Baixos), com a conseqüència de l’elecció d’Espanya com a país convidat d’enguany. D’aquesta manera, el certamen holandés ha desenvolupat el projecte ‘Focus on Spain’ per donar a conéixer la indústria musical espanyola i les propostes que es deriven de la pluralitat cultural del país. D’altra banda, el Trovam ha mostrat les seues activitats a l’estand de la Comunitat Valenciana a la Fira Internacional del Turisme (Fitur) que té lloc a Madrid.

Des de 1986, l’ESNS treballa en la promoció i el descobriment de nous talents europeus i holandesos i profunditza en les necessitats del negoci musical. D’aquesta manera, la seua programació inclou un festival de música on, enguany, participen més de 300 artistes arribats de 40 països del continent europeu. Els concerts tenen lloc en 40 escenaris localitzats al cor de la ciutat de Groningen. Al llarg de la seua història, hi han tocat solistes com araArlo Parks, Dua Lipa o Sigrid i bandes com Altin Gün, Fontaines D.C. o Hinds.

A més, l’Eurosonic organitza activitats professionals (taules de discussió, entrevistes i conferències) on es congreguen més de 4.000 agents del sector. Al voltant de 40.000 persones assisteixen a aquest esdeveniment de referència en la indústria musical.

Per a l’edició del 2023, l’ESNS ha escollit Espanya com a país convidat. Per tal de mostrar l’activitat musical del país, el festival ha desenvolupat el programa ‘Focus on Spain’ en col·laboració amb The Spanish Wave, iniciativa d’internacionalització del talent musical de Live Nation Madrid.

D’aquesta manera, entre el dimecres 18 i el dissabte 21 de gener, tindran lloc conferències que versaran sobre la diversitat musical, el panorama de festivals i les activitats de discogràfiques, editors, distribuïdors i entitats de gestió de drets a Espanya. Així mateix, hi actuaran 16 formacions musicals, entre les quals estan els valencians Yo Diablo, a més de León Benavente, Queralt Lahoz, Tanxugueiras, Zetak o Marta Knight, entre d’altres.

La participació de la Fira Valenciana de la Música a l’Eurosonic Noordeslag s’ha concretat aquest dijous amb la presència del director del Trovam, Armand Llàcer. El Trovam ha format part de la taula de debat Espanya: terra de molts i diversos mercats’. El seu objectiu era donar compte de la riquesa i l’heterogeneïtat cultural de les 17 autonomies i de les estratègies desenvolupades en l’àmbit musical en cadascuna.

En aquest marc, Armand Llàcer ha exposat les línies d’actuació que han fet que el Trovam esdevinga un espai per a enfortir la indústria musical valenciana que serveix d’aparador dels artistes propis. Així mateix, s’hi han detallat les iniciatives de la Valencian Music Office, plataforma en què s’uneixen els agents del sector.

El Trovam en la gran cita del turisme

La Fira Valenciana de la Música també ha sigut protagonista aquest dijous en la Fira Internacional del Turisme (Fitur), que té lloc a Madrid fins al pròxim diumenge. Coincidint amb la celebració del Dia de la Comunitat Valenciana en aquest esdeveniment, Luis Óscar García, director tècnic del Trovam, i Vicent Alberola, el seu coordinador, han desgranat els elements que defineixen el certamen valencià: les taules de debat; les presentacions de festivals, empreses i publicacions; les reunions entre programadors, agències de ‘management’ i artistes, i les converses amb artistes perquè donen la seua visió sobre el fet creatiu. També s’han confirmat a Fitur les dates de l’onzena edició de la Fira Valenciana de la Música, que tindrà lloc entre el dimecres 8 i el dissabte 11 de novembre de 2023.

La desena edició de la Fira Valenciana de la Música Trovam es va desenvolupar entre el 2 i el 5 de novembre passats a Castelló de la Plana. Durant les quatre jornades, hi van estar presents més de 500 persones per a analitzar i debatre els reptes de la indústria. D’altra banda, més de 10.000 assistents van gaudir de les 40 actuacions musicals que es van celebrar a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló i en altres espais de la capital de la Plana Alta. En aquest punt, cal destacar els concerts d’intèrprets valencians com Xavi Sarrià, Marala, Smoking Souls, Neus Ferri o Carraixet, i d’artistes estatals com Depedro, Chill Mafia, Maria Hein, Muerdo o Maruja Limón.